ОСНОВНИЙ ЕТАП PISA-2022: ЗАВЕРШЕНО ЗБИРАННЯ ДАНИХ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Із 3 по 26 жовтня в Україні тривав один із найважливіших етапів основного етапу міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022 – збирання даних у закладах освіти, які потрапили до вибірки учасників.

Упродовж цього періоду понад 3500 учнів / студентів зі 177 закладів освіти пройшли тестування з трьох ключових галузей дослідження (математики (основна галузь циклу PISA-2022), читання, природничо-наукових дисциплін) таінноваційної для циклу 2022 року галузі – креативного мислення, а також заповнили анкети, зокрема щодо володіння інформаційно-комунікаційними навичками.

Збирання даних у межах основного етапу PISA-2022 мало відбутися ще у квітні-травні цього року, однак через широкомасштабне вторгнення росії цей етап у закладах освіти України було відтерміновано до відносної стабілізації ситуації.

Можливість повернутися до питань проведення дослідження з’явилася наприкінці літа, коли Міністерство освіти і науки України та Український центр оцінювання якості освіти за постійної взаємодії з міжнародними партнерами погодили новий, спеціально адаптований для України графік проведення дослідження. Завдяки цьому в неймовірно стислі терміни (фактично за один місяць, хоча зазвичай на ці процедури відводиться 4-5 місяців) удалося здійснити всі підготовчі заходи, щоб у жовтні зайти в заклади освіти і таким чином не втратити останнього шансу на проведення цього циклу дослідження, адже за правилами PISA дані всіх країн учасниць мають бути зібрані до кінця 2022 року, аби ці дані були порівнювані.

За планами мирного часу, в основному етапі PISA-2022 від України мали взяти участь понад 7000 п’ятнадцятирічних учнів/студентів, репрезентативно представивши всі регіони країни (окрім АР Крим). На жаль, досягти цього показника в умовах війни не вдалося, і на етапі початку процедур збору даних база учасників містила 5486 учнів/студентів. Однак не всі потенційні учасники з різних причин, зокрема й через загострення безпекової ситуації, змогли взяти участь у дослідженні. Тому в результаті у цьому етапі PISA-2022 взяли участь понад 3500 українських учнів/студентів.

Даний етап дослідження відбувався в умовах війни: учасникам, педагогам і організаторам доводилося долати труднощі, щоб дістатись до закладу освіти, де проходило тестування, переривати тестування, щоб спуститися в укриття під час повітряних тривог.

Наступний етап – це обробка й узагальнення зібраних під час тестування та анкетування учнів / студентів даних, зокрема введення в систему відповідей учнів / студентів на відкриті питання анкет, а також перевірка (кодування) відповідей на тестові завдання, які передбачали надання відкритої відповіді. Варто зазначити, що більшість завдань PISA – це завдання, відповіді на які учасники надавали самостійно, а не вибирали серед запропонованих варіантів. Усі ці відповіді мають бути уніфіковано й об’єктивно перевірені. Це фахово вміють робити вчителі й викладачі з України, які пройшли навчання за міжнародними стандартами й знайшли змогу попрацювати у вільний від основної роботи час для спільної справи. Складний, багатоетапний процес кодування, який зокрема передбачає шестиразову незалежну перевірку певної частини тих самих відповідей учнів / студентів для забезпечення максимальної узгодженості оцінювання, триватиме аж до середини грудня, щоб до кінця року наша країна могла передати зібрані дані до міжнародної бази даних.

Міжнародний звіт за підсумками оброблення й складного багатоетапного аналізу цих даних з’явиться лише через рік – у грудні 2023 року.

Кiлькiсть переглядiв: 86