МОН забезпечить участь України у міжнародному дослідженні PISA – 2025

16 грудня 2022року, під час засідання Уряду прийнято розпорядження КМУ «Деякі питання участі України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA – 2025».

Документ розроблено для забезпечення участі України у міжнародному дослідженні якості освіти PISA –2025.

Міжнародне дослідження якості освіти PISA (Program for International Student Assessment) проводиться за ініціативою Організації економічного співробітництва й розвитку (ОЕСР) що три роки та охоплює понад 80 країн світу. PISA не перевіряє рівень навчальних досягнень учнів, натомість оцінює вміння використовувати знання з читання, математики та природничих дисциплін у життєвих ситуаціях (перевіряється сформованість в учнів читацької, математичної й природничо-наукової грамотності). Учасниками дослідження є 15-річні підлітки.

Дослідження PISA проводять у межах циклів, кожен з яких триває чотири роки, що дозволяє якісно та репрезентативно забезпечити достовірність та аналіз зібраних даних для подальшого використання у процесі формування державної політики у відповідній сфері.

Упродовж2016-2019років Україна вперше взяла участь у дослідженні, долучившись до циклу PISA-2018.

Цьогоріч наша країна, незважаючи на воєнну російську агресію, брала участь у черговому етапі дослідження PISA-2022.

Продовження участі у PISA та участь у циклі PISA-2025, що триватиме протягом2023-2026років, є важливим інструментом для формування доказової освітньої політики, одержання обʼєктивних даних про стан системи освіти та її якість, чинником підвищення якості освіти та освітньої діяльності.

Міністерство освіти і науки України забезпечить участь України у міжнародному дослідженні PISA-2025, відповідальним виконавцем за його проведення буде Український центр оцінювання якості освіти.

Кiлькiсть переглядiв: 62